Studeren in België

Algemeen

Er zijn tussen Nederland en Vlaanderen veel overeenkomsten, er zijn echter ook enkele belangrijke verschillen waar je bewust van moet zijn als je als Nederlander gaat studeren in België. Vanzelfsprekend is er de taal die anders is. In het begin zal je moeite hebben om het Vlaams te verstaan, maar dit leer je snel. Jezelf verstaanbaar maken echter zal soms lastig blijven. Als je besluit om in Brussel te studeren zal je Frans ook op de proef gesteld worden.

De sociale cultuur is ook meer verschillend van de Nederlandse dan je in eerste instantie zou denken. Belgische jongeren zijn vaak wat terughoudender in contact. Ze zullen je niet zo snel op iets aanspreken en kijken soms de kat uit de boom. De één vat dit op als minder spontaan en de ander als beleefder. Bij de aanvang van de studie zullen ze nog open zijn voor contacten maar vervolgens zeer snel hun groepjes vormen. Echter als je jezelf vanuit het begin goed openstelt en actief meedoet met het studentenleven zul je merken dat dit een wisselwerking zal geven.

Ook op de universiteit is het verschillend als je gaat studeren in België. De studenten zijn gedisciplineerder, en het is in de collegezaal meestal een stuk stiller. Door de hiërarchische structuur, waarbij de professor een heel stuk boven de studenten staat zullen ze niet vaak worden aangesproken en blijven de colleges vaak weinig interactief.

Ook het aantal uren dat je zal moeten besteden aan de geneeskunde opleiding in België ligt hoger dan in de buurlanden. De meeste faculteiten hebben de studie ingedeeld in semesters, waardoor er halfjaarlijks examens zijn. Deze examens vinden meestal plaats in januari en juni. Je zult hiervoor grote hoeveelheden informatie moeten kunnen onthouden. Dit zal vooral in het begin erg wennen zijn.

Studentenleven

In Vlaanderen zijn er naast een hoop overeenkomsten ook een aantal verschillen met het studentenleven in Nederland.

Zo zijn studentenverenigingen zeldzamer. Meestal worden studentenactiviteiten als feestjes en borrels georganiseerd door de studieverenigingen. Deze studieverenigingen worden gesponsord door de universiteit. Het aansluiten bij zo’n vereniging is gaat bijna automatisch. Je betaalt een kleine vergoeding per jaar (+- 10 euro). Hier tegenover staat dat je dit al dubbel en dwars terugverdiend bij de aankoop van je boeken. Deze worden bij de verenigingen vaak verkocht tegen fikse kortingen.

De studentenverenigingen die er wel zijn nemen vaak leden aan op de plaats van herkomst. Zo zijn er verenigingen voor studenten uit Antwerpen, studenten uit Limburg, enzovoort. In Leuven is er ook een studentenvereniging speciaal voor mensen uit Nederland. Deze kun je hier vinden.

De stapavonden zijn net zoals in Nederland meestal op donderdag. Er wordt hier veel gebruik gemaakt van fakbars (faculteitbars), kroegen die draaidende worden gehouden door de studievereniging. Er zijn hiernaast natuurlijk ook de gewone uitgaansgelegenheden. Een ding wat je op het begin misschien wel zal verbazen is dat bijna elke Vlaming na een avond stappen gewoon weer om 9 uur in de collegezaal zit.

Buiten het uitgaan om zijn er binnen het studentenleven nog genoeg andere dingen te doen. Zo wordt er net als in Nederland door de universiteit een divers aanbod aan verschillende sporten aangeboden welke je vaak tegen een kleine jaarlijkse vergoeding kunt beoefenen.

Reizen

Speciaal voor de Nederlanders; als je in België zit wil je natuurlijk ook graag weten hoe je het beste, goedkoopste terug kan naar Nederland in het weekend. De beste reisoptie hangt af van waar je studeert (Antwerpen, Gent of Leuven) en hoe vaak je naar huis gaat. België heeft een ruime variëteit aan voordeelabonnementen voor zijn inwoners.

De Campuskaart 
Het abonnement afgestemd voor studenten die (bijna) elk weekend naar huis gaan is de Campuskaart. Dit is een soort 10-rittenkaart waarmee je 5 keer retour van/naar de grens kan reizen. Deze kaart is 5 weken geldig en helemaal niet duur. Zelfs als je maar eens in de maand naar huis gaat is dit vaak nog goedkoper dan een gewoon ticket.

  • Campuskaart Antwerpen – Roosendaal Grens: € 6,50
  • Campuskaart Gent – Roosendaal Grens: € 14,10
  • Campuskaart Leuven – Roosendaal Grens: € 12,60

Wel een belangrijke en onhandige bijkomstigheid van de Campuskaart is dat de kaart maar geldig is tot de grens. Omdat je pas NS-kaartjes kan kopen of kan inchecken vanaf Roosendaal de stad zelf, moet je nog een extra los kaartje kopen in België voor het stukje Roosendaal grens – Roosendaal. In werkelijkheid koop je een kaartje van Essen (het grensstation van België) naar Roosendaal (het grensstation van Nederland). Omdat dit officieel een internationaal ticket is kun je het online alleen kopen op de NS-hispeed site of bij een loket in België.

Ga je echt maar eens in de paar maanden of elk halfjaar eens naar huis dan kun je het beste gewoon een normaal ticket kopen met jongerenkorting.

Elk weekend naar huis
Studenten die elk weekend naar huis gaan (of in ieder geval om de week) kunnen het best hun studenten OV-chipkaart met weekendabonnement behouden. Dit kun je makkelijk regelen door even naar DUO te bellen. Je zult dan steeds in Roosendaal moeten inchecken.

Sporadisch naar huis
Bij studenten die minder vaak naar huis gaan is het wat ingewikkelder. In ieder geval doe je er goed aan om, als je slechts eens in de 3 weken of minder heen en weer reist, reisvergoeding bij DUO aan te vragen in plaats van een studentenreisproduct. Dit is ongeveer 80 euro per maand. Hiervan kun je makkelijk je campuskaart en ticket in Nederland betalen.

Weekend vrij abonnement 
Sommige studenten kiezen ervoor een weekend vrij abonnement te nemen voor het NS-deel. Dit abonnement kost 40 euro per maand. Het lijkt in eerste instantie een hele goede optie voor studenten die om de week naar huis gaan maar heeft de grote beperking dat hij pas vanaf 18:30 geldig is op vrijdag. Terwijl de weekenden die je uitkiest om thuis te spenderen vaak de weekenden zijn waar je vrijdag vroeg vrij bent of geen les hebt.

Dalurenabonnement
Dit abonnement is 50 euro per jaar en geeft je 40% korting op al je NS-kaartjes. Officieel is dit abonnement niet geldig in de spitsuren (6.30 – 9.00 uur en 16.00 -18.30 uur) maar omdat je vaak al instapt voor 16:00 of pas na 18:30 in Nederland bent kun je altijd wel een kaartje met korting nemen. Koop je kaartje dan wel online met iDeal op de NS-site zodat je niet hoeft in te checken in de spitsuren in Roosendaal terwijl je al voor de spitsuren begonnen in Belgie in de trein bent gestapt. Dit abonnement is voor elke student die niet van de andere opties gebruik wenst te maken aan te raden omdat je de 40 euro per jaar er met een paar keer retour wel uithaalt.

Meer informatie vind je op www.NMBS.be en www.ns.nl

Financieel

Een groot voordeel om in Vlaanderen te gaan is dat de kosten minder zijn in België in vergelijking met Nederland.

Collegeld
Het collegeld voor de periode 2017-2018 was € 906 euro voor EU-studenten. In Nederland is dit €2000 euro. Hier kun je dus al een hoop geld mee besparen.

Boeken en dergelijke
Voor een jaar moet je, als je ze nieuw koopt zo’n €400,00 neerleggen. Deze prijs kan met 100 euro naar beneden als je ze tweedehands koopt. Ook zul je nog geld kwijt zijn aan extra’s als een laboratoriumjas, latexhandschoenen en een dissectieset. Dit zal zo rond de €60,00 per jaar zijn.

Studiefinanciering
Je kan bij de ib-groep nog steeds een studielening aanvragen. Dit zal net zo hoog zijn als je normaal gesproken in Nederland zou ontvangen.

Huisvesting
De kamers zijn meestal goedkoper dan die in Nederland. Zo zul je voor ongeveer €350 een kamer kunnen vinden van 15m². Dit is dan wel met gedeelde douche, toilet en keuken. Voor ongeveer 150 euro extra kun je een eigen studio huren van zo’n 22m².

Boodschappen
De kosten in de supermarkt liggen iets hoger dan die in Nederland. Er zijn echter nog steeds discount winkels als de Aldi en de LIDL. Deze zijn ongeveer even duur in Nederland. Ook is de Albert Heijn sterk in opkomst en kun je in bijna elke studentenstad één of meerdere vestigingen vinden.

Uitgaan
In de studentenkroegen die uitgebaat worden door de studieverenigingen zijn de prijzen erg goedkoop. Hier kost een pintje €1.20 en zijn er vaak acties waar goldstrike en andere drankjes voor afbraakprijzen weggaan. Op een terras betaal je ongeveer het dubbele.

Verzekering
Als je als student naar het buitenland gaat enkel voor studiedoeleinden, je neemt geen bijbaantje en je bent jonger dan 30 jaar, dan blijf je binnen de Nederlandse sociale zekerheidswetgeving vallen. De basisverzekering biedt in principe werelddekking. Toch is het belangrijk om na te gaan of die dekking volstaat voor het land waar je naartoe gaat. Meld je verzekeraar sowieso dat je tijdelijk in het buitenland woont. Sommige verzekeraars hebben in de kleine lettertjes een meldingsplicht opgenomen. Wie niet van tevoren heeft gemeld dat hij naar het buitenland vertrekt, loopt het risico helemaal niets uitgekeerd te krijgen. Verschillende verzekeraars zullen aanvullende verzekeringen aanbieden voor een basisverzekeringsplichtige die naar het buitenland gaat. Hierbij kan gedacht worden aan dekking voor medische kosten in het buitenland die niet worden gedekt door de basisverzekering, maar ook aan een ongevallenverzekering (hieronder valt onder andere repatriëring), aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, etc. Bekijk de voorwaarden goed: sommige verzekeraars dekken slechts de eerste drie maanden in het buitenland, andere hebben een standaardverzekering voor buitenlandgangers. Kijk op http://www.nuffic.nl voor alle details over de zorgverzekering in jouw specifieke situatie.

Als je in Nederland zorgverzekerd blijft, kan je in België zorgverleners bezoeken. Hiertoe vraag je een EU Health Insurance Card aan bij je zorgverzekeraar in Nederland. Dit is een schriftelijk bewijs op jouw naam dat aantoont dat je in Nederland zorgverzekerd bent. Je moet het afgeven wanneer je je gaat inschrijven bij een ziekenfonds in Belgïe. Na je inschrijving krijg je een SIS-kaart waarmee je in België kan gebruikmaken van medische zorg. Je kan de in België gemaakte zorgkosten door het ziekenfonds laten vergoeden of declareren bij je zorgverzekeraar in Nederland. Als je echter in België een huisarts consulteert voor niet-acute problemen zal je in Nederland geen tegemoetkoming kunnen krijgen voor de gemaakte kosten.
Als je je studies combineert met (studenten)werk, of wanneer je een betaalde stageplaats hebt, of wanneer je beslist om je echt in België te vestigen, dan is de Nederlandse zorgverzekering niet meer van toepassing! In dit geval moet je zelf aansluiten bij een Belgische Mutualiteit (ziekenfonds). Dit kan als werknemer of  student:

  • Ben je op 1 januari jonger dan 21 jaar en verdien je meer dan € 4162,47 bruto op jaarbasis, of ben je op 1 januari minstens 21 jaar en verdien je meer dan € 5549,96 bruto op jaarbasis, dan word je ingeschreven als ‘werknemer’. Voorwaarde is dat je werkgever voor jou sociale lasten betaald! Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd.
  • Verdien je minder dan deze bedragen dan zul je ingeschreven worden als ‘student’. 

Je moet altijd lidgeld betalen. Het bedrag van het te betalen lidgeld verschilt van ziekenfonds tot ziekenfonds.  De bedragen schommelen tussen € 72 en € 104 per jaar. Sommige gerechtigden moeten daarnaast nog een extra bijdrage betalen. Als je wordt ingeschreven als student, betaal je bijvoorbeeld een vast bedrag bovenop je lidgeld (= € 54,48/kwartaal). Als je aangesloten bent bij een Belgische mutualiteit, krijg je een SIS-kaart. Dit is je sociale identiteitskaart. Ze ziet eruit als een bankkaart en bevat je individuele nummer in het sociale zekerheidssysteem. Telkens je in contact komt met instellingen van de sociale zekerheid, wordt je kaart gelezen zodat er geen verwarring kan bestaan over je identiteit en je statuut binnen het stelsel. De kaart wordt ook gevraagd bij het afhalen van medicamenten in de apotheek, onderzoeken en verzorging in het hospitaal, terugbetalingen door het ziekenfonds etc.

Meer info over de inhoud van de verzekering (tegemoetkomingen, diensten …) kan je krijgen bij het ziekenfonds van je keuze. Je vindt de adressen, openingsuren van de kantoren op de websites:

Je kan je ook inschrijven bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Dit kost minder, maar je bent dan maar beperkt verzekerd. “

bron: http://www.ua.ac.be

Inschrijven Studie

Ben je geslaagd voor het examen? En heb je de keuze kunnen maken naar welke Belgische stad je wil verhuizen? (Mits dit nog niet het geval is, kijk even op informatie steden ) Als je de knoop hebt doorgehakt zul je jezelf moeten inschrijven. Hiervoor zul je naar het de desbetreffende universiteit zelf moeten.

Lees op de desbetreffende sites goed door om te weten wat je mee moet nemen om je te kunnen inschrijven! In de regel zul je de volgende dingen bij je moeten hebben:
-identiteitskaart
-(kopie) diploma vwo/ propedeuse hbo
-bankpasje
-bewijs van slagen toelatingsexamen

Kijk ook goed naar de openingstijden en -dagen.

Bij sommige universiteiten moet je je eerst voorinschrijven voor je een definitieve inschrijving kunt doen. Dit kan je thuis doen, maar ook vaak op computers die op de faculteit staan. Hieronder een lijstje met de universiteiten met links waar meer informatie staat over de te volgen procedure.

KU Leuven
-Inschrijven

Universiteit Hasselt
-Inschrijven

Universiteit Gent
-Inschrijven

Universiteit Antwerpen
-Inschrijven

Open Universiteit Brussel
-Inschrijven

Inschrijven Stad

 

Om je in te schrijven als inwoner van de stad waarin je studeert, zul je eerst ingeschreven moeten zijn bij je studie en een kamer hebben gevonden.

Vaak zul je bij de inschrijving van je studie hier al informatie over hebben ontvangen. Bij inschrijving voor de studie krijg je een document welke je nodig hebt om je in te schrijven in het gemeentehuis en dus definitief inwoner te worden.

Informatie Steden

Er zijn verschillende studentensteden in België die allemaal een eigen karakter hebben, en waar dus niet enkel de studie verschillend is maar ook het leven daarbuiten. Het is daarom belangrijk om je goed te oriënteren voor je besluit waar je je studies wilt voortzetten.

Deze 483 000 inwoners tellende stad ligt niet alleen het dichtst bij Nederland, het heeft historisch gezien ook de grootste banden. Het is de grootste gemeente van België die naast de zeer grote haven ook bekend staat om de diamanthandel, vrachtvervoer en mode.

Antwerpen heeft de typische plussen en minnen van een stad. Je hebt toegang tot een breed scala aan diensten maar het is er op sommige plaatsen ook minder veilig en de afstanden zijn vaak groot. Een verschil met veel andere grote steden in de Benelux is dat er in Antwerpen geen grote kamernood is.

Zo liggen het stadscentrum en de geneeskunde faculteit zo’n 10 km uit elkaar. Het openbaar vervoer is wel vrij goed, maar hierdoor zullen je reistijden wel gaan oplopen als je uitgaan en studeren gaat combineren. Het voordeel is wel dat Antwerpen zowel per trein als per auto erg makkelijk te bereiken is vanuit Nederland.

Als je houdt van hippe winkels, uitgaansgelegenheden en van een cultuur die het dichtstbij de Nederlandse ligt dan is Antwerpen de beste keus.

 

 

 

 

De plek van de Grote Markt, Manneke Pis en het Atomium. Niet alleen de hoofdstad van België maar ook die van Europa, met de daarbij vergezellende smeltkroes aan nationaliteiten. In Brussel worden 25 talen gesproken waarvan Frans en Nederlands het leeuwendeel vertegenwoordigen. Ondanks dit alles telt de stad maar 150 000 inwoners, maar wel elk jaar 6 miljoen bezoekers.

Brussel is heel divers, met grote katholieke gebouwen afgewisseld met kleine steegjes, luxe winkels, antiekzaakjes en musea. Ook is er een scala aan winkelstraten. Er is hier, net als in Leuven en Gent, een grote dichtheid aan horeca.

Het openbaar vervoer is er bijzonder uitgebreid, met een tram, metro en de bus, De geneeskunde faculteit ligt zo’n 5 km van het centrum.

De koten in Brussel zijn wel iets duurder dan gemiddeld, en er is ook niet zo’n groot aanbod. Doordat de stad dichtbij Leuven ligt zijn er zelfs studenten die hier een kot nemen en dan met de trein op en neer pendelen.

Weet dat het goed (leren) spreken van Frans een groot voordeel is. Dit omdat 85% van de Brusselaars dit als hoofdtaal heeft.

Gent ligt in het westen van België en is de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen. Deze historisch belangrijke stad telt nu ongeveer 243 000 inwoners. De stad heeft zo’n 65 000 studenten waarvan er 33 000 studeren aan de universiteit en de rest aan de hogescholen. Door de sterk stijgende hoeveel studenten is er in Gent WEL een kamer tekort.

De meeste mensen kennen Gent van de Gentse feesten. Dit tiendaagse festival behoort tot de grootste volksfeesten van Europa. Echter is er het hele jaar door nog genoeg te beleven. Dit blijkt ook wel aan de vele toeristen die elk jaar worden aangetrokken. De stad is uitgeroepen tot gezelligste stad van België en daar zijn ze trots op. Er zijn veel terrasjes, restaurants, winkelstraten en hippe uitgaansgelegenheden.

Ook Gent is redelijk compact. Als je geen zin hebt om te fietsen zijn er verschillende treinstations, een uitgebreid busnetwerk en zelfs 3 tramlijnen die je van A naar B kunnen brengen.

Er zijn relatief weinig Nederlanders die in Gent geneeskunde studeren. Bij diergeneeskunde echter bestaat 30% van het eerste jaar uit Nederlanders.

De voor Nederlanders relatief onbekende plaats mag zich met 73 000 inwoners de hoofdstad van Vlaams Limburg noemen. Er wonen zo’n 14 000 studenten.

Het heeft als bijnaam de stad van de smaak. Dit vanwege de jenever, de speculaas en de aanwezige mode. Er zijn ook vele cafe’s en restaurants.

Vervoer gebeurd vooral per fiets en bus. Deze laatste is niet alleen voor studenten, maar voor elke inwoner gratis.

De geneeskunde faculteit van de Universiteit Hasselt bevindt zich niet in Hasselt, maar in Diepenbeek. Deze bevindt zich enkele kilometers van het centrum.

Uit een onderzoek onder Europese steden is gebleken dat Hasselt het zeer goed doet, en zelfs op plaats 1 staat voor de leefkwaliteit.

Deze stad ligt in Vlaams-Brabant, niet ver van Brussel. Leuven is een kruising tussen de voorzieningen van een stad, maar de bereikbaarheid en geborgenheid van een dorp. Het merendeel van de studenten woont binnen de ring en vanuit deze positie is alles binnen zo’n 15 minuten bereikbaar met de fiets. Er is natuurlijk wel minder te doen dan in een stad als Gent, Antwerpen of Brussel.

Dat er van de 95 000 inwoners zo’n 30 000 studenten zijn heeft voor- en nadelen. Het is er doordeweeks altijd gezellig, en om alle studenten van hun noden te voorzien zijn er vele kroegen. Het hoogtepunt is wel de Oude Markt, die als naam heeft de langste toog van Europa te zijn. Het nadeel is dat er elk weekend een spontane exodus plaats vindt, waardoor er zaterdag en zondag maar weinig te beleven valt.

Een klein deel van de Nederlanders die in Leuven studeert wordt lid van Hollandia. Een studentenvereniging speciaal voor de Hollanders. Deze organiseert meerdere activiteiten per week, en heeft zo’n 30 leden.

De universiteit heeft gezorgd voor meerdere goedkope studentenrestaurants en ook zijn de sportfaciliteiten van goede kwaliteit.

Er is een duidelijk kameroverschot. In juni en juli liggen de kamers met een goede kwaliteit-prijs verhouding voor het oprapen

Kamer Vinden

Als je geslaagd bent voor het toelatingsexamen kun je ook al op jacht naar een kamer. Zoals eerder vermeld is er in Vlaanderen een kameroverschot in plaats van tekort zoals in Nederland. Men kan via makelaars/particulieren/de universiteit een afspraak maken om het desbestreffende “kot” te gaan bezoeken. Je hoeft dus niet te hospiteren. Bezoek meerdere kamers zodat je een goede keuze kunt maken.

Let bij de prijzen ook op of er een 10 of een 12 maanden contract is. Bij deze eerste hoef je de maanden in de zomervakantie niet te betalen. In de regel zijn de koten (kamers) een heel stuk goedkoper dan die in Nederland! Ga echter wel op tijd zoeken, want dan zijn er nog veel kamers over met een goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Een goede algemene zoekmachine voor koten in Vlaanderen is de database van kot.be

Overige

Mobiele telefonie
Het merendeel van de Nederlanders zal een nieuwe telefoon met telefoonnummer kopen. Dit omdat je anders via buitenlandse tarieven zult moeten bellen/smsen wat niet alleen slecht is voor je eigen portemonnee maar ook die van je vrienden.

Belgische bankrekening
Met een Nederlandse pinpas zul je niet in elke winkel kunnen pinnen. Dit omdat sommige pinautomaten hier niet geschikt voor zijn. Sommige vinden dat zo vervelend dat ze hier een aparte bankrekening voor openen. Bij bijna alle banken kun je echter nog wel gewoon geld opnemen, en in het merendeel van de supermarkten zul je je pinpas kunnen gebruiken, dus het is niet per se nodig.

Introductieperiodes
De introductieweken zijn in Nederland een stuk sterker aangezet dan in Vlaanderen. Vaak bieden ze maar een beperkt aantal plaatsen aan en is de plek waar je jezelf kunt inschrijven als aankomende Eerstejaars niet zo makkelijk te vinden. Je kunt het beste op de site van de studievereniging kijken.